Oljer og matlaging: ett fett?

Nordmenn bruker stadig mer olje i matlagingen, og siden 1999 er forbruket av matolje fordoblet. Flere av disse oljene inneholder en stor andel enumettet og flerumettet fett, samt vitamin E (enkelte oljer er også tilsatt vitamin D). Matoljer er også en kilde til omega-3 og omega-6; dette er essensielle fettsyrer vi er avhengige av å få tilført gjennom kosten.

Å bruke olje direkte på salat og som dressing er populært. Dette holder fettsyrene intakt og bevarer næringsinnholdet. De fleste av oss bruker imidlertid også olje i annen matlaging, som baking og steking. Og det er ikke ett fett hvilken olje du velger.

Ulike oljer til ulike formål

Det finnes flere ulike typer matoljer som alle egner seg til forskjellig bruk. Grunnen til dette er innholdet av ulike typer fett. Matoljer som inneholder mye flerumettet fett oksiderer ved høye temperaturer og bør unngås ved steking. Til dette formålet egner det seg bedre med Les videre

Stevia: etter den søte kløe…

Sukkertåka ligger over oss, tung og søt. Melkesjokoladen smelter på tungen og har smeltet mangt et sukkerhungrig hjerte, men søt kløe i store mengder følges som kjent av sur svie. I dette tilfellet: dårlig fysisk form, overvekt, hudproblemer, hull i tennene, hormonforstyrrelser og diabetes type 2 (hvis du er riktig uheldig). Bare for å nevne noe. Så én ting er sikkert: sukker og folkehelse er en dårlig match. Det er derfor på høy tid å løfte frem et neglisjert alternativ som alt for lenge har vært stuet bort i helsekostbuttikkenes mørke kroker, i skyggen av en sukkerindustri med muskler til å skubbe den minste utfordrer ut i grøfta. Mine damer og herrer; møt planten Stevia.

Stevia er en urteplante, opprinnelig fra Sør-Amerika. Ekstraktet fra Stevia-planten gir et svært potent søtstoff som er opptil 300 ganger søtere enn tradisjonelt sukker (sukrose). Stevia er kalorifritt og påvirker Les videre

Vi er i Aftenposten!

«Justeres blikket et par hakk opp over egen nesetipp, vil man oppdage at mat handler om mer enn buksestørrelser og bikiniform. Samfunnsernæring handler om folkehelse, miljø og politikk».

Les vårt innlegg om kosthold og strutsekultur her!

 

Økologisk mat – mer enn «meg og mitt»?

Økologisk mat er i frammarsj. Stadig flere nordmenn besøker Bondens Marked, velger økovin i glasset og foretrekker økolam på tallerkenen. Mens økologisk mat tidligere kun var å få i spesialforretninger, har i dag store matvarekjeder som Rema 1000 storsatsninger på økologi. Men, er økologisk mat egentlig så mye bedre for helsen enn konvensjonell mat? Eller handler egentlig økomat om mer enn ”meg og mitt”?

Les videre

Kjøttdeig: same shit, new wrapping

Nordmenn + kjøttdeig= sant. Helt siden kjøttkverna ble husmødrenes allemannseie, revolusjonerte matlagningen på norske kjøkken og gjorde kjøttkaker i brun saus til nasjonalrett, har kjøttdeigen hatt en spesiell plass på nordmenns middagstallerkener. For mange nordmenn er imidlertid brun saus i dag litt passé, mens kjøttdeigen evner å fornye seg og inntar stadig nye former. Det særnorske måltidet fredagstaco er ett eksempel, der kjøttdeigen troner som kongen av norsk matkultur på en seng av hermetisk mais, rømme og revet ost. Og en hver tapasentusiast vet Les videre

En nasjon av kjøtthuer

Forfatterene Espen Løkeland-Stai og Svenn Arne Lie har denne uken utgitt debattboken «En nasjon av kjøtthuer- ni myter og en løgn om norsk landbrukspolitikk» på forlaget Manifest. Banker ikke hjertet for norsk landsbrukspolitikk, sier du? Les utdraget under og bli inspirert:

«Hvorfor sulter én milliard mennesker i en verden som produserer mer mat enn noen gang? Er norske bønder ulønnsomme parasitter med sugerør ned i statskassa? Hvorfor spiser vi fire ganger mer kylling enn vi gjorde for 20 år siden? I En nasjon av kjøtthuer gransker forfatterne myter om norsk landbrukspolitikk. Dette er en bok om noe av det mest grunnleggende ved livene våre: maten.»

Dette liker vi. Boken er absolutt verdt å sjekke ut!

Supersunn med supermat?

Kjendis-Norge raser etter at kokk og matentusiast Eyvind Hellstrøm med rette gir den overvurderte og overprisete «supermaten» et tupp i ræva i VG denne uken. Tone Damli og Christer Falk er i harnisk! I anledning de siste dagers «mediestorm» rundt fenomenet, relanserer vi vårt innlegg om supermat fra tidligere i år. 

Supermat er i vinden som aldri før, og helsekostbutikkene bugner over av kamutgress, antioksidant-urtete, hampfrø og algeekstrakter. Med en kilopris på godt over tusenlappen er dette mirakelremedier som kan ”virke stimulerende på fordøyelsen, sirkulasjonen, organene og energien”, reversere aldringsprosesser og få fart på forbrenningen – skal vi tro produsentene. Og hvem vil vel ikke bli superung, superslank og supersunn!  For mange nordmenn er dette en fornuftig investering i egen helse. Det er lov å la seg friste:

«Ioniske elementer inneholder superladet aktivert fulvinsyre samt sjø- og plantebasert magnesium og over 72 ioniske spormineraler. (…). Resultatet er en sterk helsebyggende og regenererende kombinasjon.» Les videre

It`s a jungle out there..

Kosthold er en het potet om dagen. Det er lett å gå seg vill i verdensvevens jungel av blogger og nettsider om mat, trening, slanking og kropp. I internettland der kan alt gå an, og drømmefysikken etterstrebes gjerne samtidig som cupcakes med rosa smørkrem forherliges. Begir man seg inn i den viltvoksende faunaen av bakeblogging, biceps-fleksing og alternative ernæringsideologier kan det være klokt å ta noen forhåndsregler. Du kommer langt med kritisk sans og et skarpt redskap til å luke bort noe av ugresset.

Det er denne jungelen vi inntar med Matersunt.no. Utgangspunktet var vårt felles ønske om en annerledes nettbasert arena for mat og kosthold. Vi har savnet en nettside som er både engasjerende, lesbar og faglig seriøs. En arena som kan utgjøre en motvekt til de mange selverklærte kostholdspredikantenes budskap, og som har et fokus ut over det navlebeskuende. Siden en slik arena ikke finnes, bestemte vi oss for å skape den selv.

Våre verdier er tuftet på sunn matglede og en dæsj sunn fornuft. Vi tar avstand fra alle former for slankehysteri, matangst og fettfetisjer. Mat skal ikke vitenskapeliggjøres og vanskeliggjøres, mat skal spises, deles og nytes. I tillegg handler mat om mer enn ”meg og mitt”. Vi mener matvalg må sees i en større samfunnskontekst, og ikke reduseres til et spørsmål om privilegerte enkeltindividers preferanser og behov.

På Matersunt.no vil du finne stoff om mat, kosthold og ernæring. Vi drodler om alt fra honningens helbredende egenskaper til klimakonsekvenser av et høyt kjøttforbruk. Målet er å tilby våre lesere informasjon, input og inspirasjon, krydret med et kritisk blikk og en klype salt. Til grunn for vårt engasjement ligger en faglig og kritisk tilnærming til mat og ernæring. Vi støtter opp om helsemyndighetenes offisielle kostråd utgitt av Nasjonalt råd for ernæring.

Vi setter stor pris på tilbakemeldinger og kommentarer!

Velkommen!