Spis bærekraftig fisk

- Havet er fullt av etisk korrekte fristelser!

Fisk og sjømat er sunt og godt, og tilfører kroppen flere essensielle næringsstoffer. Dette er en god kilde til protein, selen og jod, og fet fisk og tran er de viktigste kildene for omega-3-fettsyrer og vitamin D.

Dagens industrialiserte og stadig mer intensiverte matproduksjon er lite bærekraftig, og fører til store miljøkonsekvenser på globalt nivå. Fiskerinæringen bidrar dessverre til matproduksjonens miljøbyrde. Overfiske truer artsmangfoldet og flere fiskebestander i havet. En opprettholdelse av dagens praksis vil føre til kollaps i flere fiskebestander i løpet av 40 år, og forårsake potensielt irreversible skader på det marine økosystemet. Mye av dette skyldes fangstmetodene som benyttes. Bruk av garn og line er langt mindre ødeleggende for havbunnen enn bruk av trål. Utstrakt bruk av bunntrål truer det biologiske mangfoldet i havet ved at trålen slepes langs havbunnen.

I 1970 utgjorde andel oppdrettsfisk to prosent av den totale fiskeomsetningen globalt. I 2006 var denne andelen økt til 20 prosent. Rundt ¼ av fiskefangsten globalt går i dag til produksjon av fôr, og dette benyttes både i oppdrettsnæringen samt i landbruket. En stadig voksende oppdrettssektor vil kreve at stadig mer fisk går til fôrproduksjon fremfor menneskemat. Et annet miljøproblem ved fiskeoppdrett er rømning, og oppdrettslaks på avveie kan påvirke og true villfiskbestanden i Norge.

Ønsker du å spise fisk og fiskeprodukter som er produsert på en forsvarlig måte kan WWF sin sjømatguide hjelpe deg. WWF (World Wide Fund for Nature) utarbeider hvert år en sjømatguide, hvor de vanligste produktene på det norske fiskemarkedet presenteres. I guiden er sjømat sortert etter fargekodene grønt, gult og rødt. Det som er merket med grønt kan du spise så ofte du vil, det som er merket med gult bør du være kritisk til – og ikke spise for ofte, og det som er merket med rødt bør du styre unna. Mens sei, sild og hyse er merket med grønt, er breiflabb, kveite og kysttorsk noen av fiskeslagene du bør holde deg unna. Hele sjømatguiden kan du laste ned HER.

Ved å følge WWF sin sjømatguide kan du bidra til et bærekraftig fiske, slik at det vil være nok sjømat i lang tid fremover. For mat handler om mer enn buksestørrelser og bikiniform; det handler om folkehelse, miljø og politikk.

 

Bilde: nytid.no

Del innlegget med andre!

    En tanke om “Spis bærekraftig fisk

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    *

    Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>